söndag 26 november 2017

Överkonsumtion utan dess like!

Shoppinghysterin har nått sin kulmen i och med helgens/veckans/fredagens Black Friday-rea.
Jag var själv och kikade lite men handlade inget då jag faktiskt inte behöver nåt.
Julklapparna är färdigköpta och jag har inte överdrivit i år heller. Jag tycker som bekant inte att det är mängden julklappar som räknas, utan vill att mina barn också ska tycka att det viktigaste med julen är att umgås och ha trevligt med de man älskar.

Men den här hysterin med julklappar och black fridag visar ju faktiskt att vi har en del pengar att konsumera. Även om vi inte tycker att vi har mycket pengar, så är de flesta av oss väldigt lyckligt lottade i livets lotteri. För vi har inte en enda av oss förtjänat att födas i just Sverige. Det är en ren slump. Världens bästa land. (jag veeeet att vi har problem i det här landet med men det är fan en piss i Mississippi mot vad andra länder har)

På facebook häromdagen sprang jag på ett inlägg från Giving People, där man kan ge en julklapp eller liknande till någon som väldigt troligt inte kommer få någon annars. Väldigt fint tycker jag.
Jag skänkte 300 kr totalt, det räcker till en julklapp och en matkasse till en familj. Det är såklart inte bara nu i jul det behövs, matkassar har de året om. Det är nu vi verkligen kan visa vilket solidariskt folk vi svenskar är.
Det finns såklart andra organisationer att ge till också, man kan ju välja nåt som ligger en varmt om hjärtat. Men vi har helt klart ingen anledning att säga längre att vi inte har 'råd' att ge till välgörenhet, för det är i December vi visar vilket oerhört överflöd av pengar vi faktiskt sitter på.Jag handlar mina matvaror på Willys. Utanför Willys sitter varje dag en kvinna som heter Pamela. Hon är 23 år och kommer från Bulgarien. Jag pratar alltid med Pamela och undrar om det är något speciellt hon behöver. Jag bär sällan kontanter som jag kan dela med mig av, så jag brukar köpa något hon vill ha. Många gånger data till mobilen så hon kan se sina barn i videosamtal. Och ofta blöjor. Hon brukar få vår pant.
Igår eftermiddag när jag var och handlade kände jag hur jävla orättvist livet är. Vi har alla våra problem men vi är åtminstone inte hemlösa och tvingas sitta utanför en affär i iskyla och tigga pengar. Så jag bjöd med henne in att handla med mig. Då kunde hon värma sig lite också. Vi gick där inne ganska länge, hon fick plocka lite vad hon ville. Vi pratade mycket. Hon var så tacksam och sa hela tiden att jag var en fin människa. Jag berättade jag berättade att jag är sjuk och att det har gjort mig till en bättre människa. Jag har alltid varit omtänksam och givmild, det sitter liksom i hela mitt väsen att dela med sig till de som inte har det lika bra. Och även om vår situation såklart ändrats sen jag blev sjukskriven och vi inte har det lika gott ställt så har jag ju faktiskt råd att hjälpa nån på mitt eget sätt. Jag frågade om hon ville följa med hem till oss och äta middag men hon kände att hon inte hade 'råd' att ta ledigt en eftermiddag med så mycket folk i rörelse. Så jag körde istället hem och åt med min familj, packade en varm matlåda till Pamela och åkte tillbaka med den.
Och har man VERKLIGEN inte råd så kan man ge av sin tid.
I Norrköping har vi Förrådet som min gamla kompis Marcus och hans Jessica har dragit igång. Där kan man åka och hjälpa till med sin tid om man inte kan avvara en slant. Har man inte tid kan man skänka kläder och liknande. Ett fantastiskt initiativ av genuint vänliga människor.


Man kan höra av sig till nån kvinnojour, härbärge, gruppboende och höra om man kan göra något för att ge andra utsatta människor en bättre jul.
Julen är min mysigaste högtid, men jag är väl medveten om att det för många är en väldigt tuff tid. Många är ensamma, en del pga psykiska besvär, andra för att dom inte har någon familj av en eller annan anledning. En del gamla är för skruttiga för att ens kunna ta sig någonstans. En del människor tvingas mot sin vilja jobba och är ledsna över det.
Det finns så många som skulle kunna dra nytta av vår välvilja och omtanke.

Jag vet inte vad som händer efter döden. Men jag tror på nån sorts fortsättning, och om jag då kan gardera mig om en trevlig tillvaro genom att vara ödmjuk och snäll i det här livet är det så värt det. Om inte annat tänker jag att det kanske är MIN familj som får det tufft i framtiden och då kanske andra ställer upp på dom.

Så vad jag vill med det här inlägget är att utmana varenda en av er att skippa minst EN julklapp ni hade tänkt köpa och istället ge den summan till välgörenhet, en tiggare eller nåt annat som känns bra att ge till.6 kommentarer:

 1. Jättefint Nina! Blir alldeles rörd av dina handlingar. Givning people är en fin organisation som jag hjälpt flera ggr med att köpa och åka ut med matkassar till behövande. De har verkligen gjort en gigantisk insats för många.
  Vilken fin sak med Förrådet! Underbar idé. Blev sugen på att dra igång nåt liknande i Dalarna. Stor kram

  SvaraRadera
 2. Gud vilket bra inlägg. Tack <3 Ska ta dej på orden.

  SvaraRadera
 3. Underbart gjort! Håller verkligen med dig när det gäller julklapparna.
  Kram Sofia❤️

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Har läst din blogg ett tag men aldrig kommenterat men nu kände jag att jag bara måste det.
  Det här var det finaste jag någonsin läst, att det finns en människa som gör något så fint för någon annan. Det värmer mitt hjärta så otroligt. Många människor har blivit så himla elaka, speciellt mot romer. Man behandlar dom som djur, spottar och sparkar på dom. Det gör mig så himla ledsen. Själv ger jag dom aldrig pengar för jag liksom du har aldrig kontanter på mig men jag har givit dom något jag har handlat och jag hälsar alltid på dom för många känner jag igen och dom känner igen mig. Jag respekterat dom som människor, liksom du och jag och skulle aldrig kunna vara elak mot dom eller förnedra dom. Jag kan bara säga att det är så tråkigt att inte fler är som du, som förstår att det finns mycket lidande i deras liv. Trots att du har det så svårt själv, man kan undra varför det alltid är de goda som ska drabbas av elände. Det behövs många fler som du och jag hoppas att du får vara med länge till och sprida din värme. I denna tuffa och elaka värld behövs du verkligen. Du är en helt fantastisk människa, som har så mycket kärlek att ge. Var stolt över det.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gudars vilken fin kommentar! Tack snälla du. Jag försöker vara en fin människa så gott det går! Kram till dig!

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera