måndag 21 januari 2013

Barnomsorg

Läste en kommentar på Facebook om att barnomsorgsavgiften i Sverige stiger samtidigt som resurserna blir mindre och att avgiften borde vara tids- och inkomstbaserad. Jag håller med om att den borde vara tidsbaserad - ju mer tid du utnyttjar barnomsorg - desto mer ska du betala, det är ju självklart för mig!
Men att man ska betala mer för att man tjänar mer håller jag definitivt inte med om. Man ska väl inte straffas för att man har ett välbetalt jobb, man har säkert gjort många uppoffringar i livet för att komma dit dom är, har säkert studielån osv att betala tillbaka.

Vi satte Tora i kö för barnomsorg här härom dagen. $86 per dag!!!! (Över 500kr)
Jag kommer ju jobba i stort sett gratis för jag tjänar ju inget vidare på mitt jobb. Vi har tänkt att jag ska jobba måndag till torsdag dock och om jobbet går med på det klarar vi oss med 2-3 dagar i veckan på förskola. Mark är ju ledig måndagar och marks mamma kan förmodligen ha Tora de flesta onsdagar och då är det ju bara tisdag och torsdag hon måste gå. Men ändå, klaga inte på skatterna i Sverige - dom är guld värda!!!

Här får man dessutom bara föräldrapenning i 18 veckor, helt sjukt! Dom flesta här är alltså tvingade att vara hemmafruar eller sätta barnen i förskola väldigt tidigt. Där vi anmälde Tora tar de bebisar från 6 veckors ålder! Dom flesta börjar jobba igen efter 18 veckor, jag håller själv på att leta extrajobb just nu, jag vill inte gå tillbaka till mitt jobb än eftersom dom skulle kräva att jag kom tillbaka på typ 80% och så mycket vill jag inte jobba än, men det blir riktigt tufft att leva på en inkomst - även om Mark tjänar bra pengar! Vi har ju liksom byggt upp hela vår tillvaro på vår inkomster, med hus och bilar och så vidare.
Så ett helgjobb vore toppen för att underlätta ekonomin lite.

Anyway, för att fortsätta spinna på tråden jag hade i tanke när jag började skriva det här inlägget, höginkomsttagare vs låginkomsttagare. Ska man automatiskt betala mer för att man tjänar mer?
Ska det vara högre skatter, högre barnomsorgsavgifter, lägre barnbidrag osv osv?
Jag tycker nej, jag tycker det är diskriminering. Barnen på förskola skulle väl inte få bättre omsorg om deras föräldrar betalade mer, och skattemedlen är ju faktiskt sånt som höginkomsttagare utnyttjar MINDRE än låginkomsttagare så då ska dom väl definitivt inte betala mer skatt? Höginkomsttagare utnyttjar ju inte bostadsbidrag eller socialbidrag särskilt ofta - nu säger jag intet alla låginkomsttagare gör det heller men ni fattar ju poängen. Om man jobbat hårt för att uppnå en viss levnadsstandard i sitt liv så tycker jag inte att man ska bli straffad för det genom att betala mycket mer än alla andra.
Jag tror att det är på grund av att verkligheten ser ut så som så många röstar på moderaterna. Höginkomsttagare har blivit diskriminerade på de sättet länge och jag tror dom har fått nog helt enkelt. Tyvärr säger jag för jag tycker att Moderaternas politik och människosyn är helt vedervärdig, MEN dom har en poäng där.
Jag skulle tycka det var hemskt tråkigt om jag hade kämpat mig igenom en utbildning på universitet som skulle ge mig en bra inkomst och dragit på mig massor av studieskulder som ska betalas tillbaka och så bara för att jag tjänar en bit över skattegränsen så ska jag betala mer skatt än andra och i slutändan kanske få ut lika lite eller MINDRE än nån som bara har ett 'vanligt' jobb, och dessutom betala högre avgifter för barnomsorg eftersom en inkomst är baserad på bruttoinkomst.

Och jag pratar inte så här för att jag är höginkomsttagare, tvärtemot, jag tjänar väldigt dåligt på mitt jobb, men lika mycket som jag vill att man ska kunna sätta sig in i fattiga människors situation och visa empati för sina medmänniskor - lika mycket måste man väl kunna sätta sig in i de rikas situation och se det från deras sida.

Nån annan dag ska jag skriva om ett annat ämne - könsdiskriminering och jämlikhet men två långa inlägg på en dag blir för mycket...

Stay tuned...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar