tisdag 15 januari 2013

Är nakenhet naturligt?

Har funderat mycket på nakenhet sen jag fick Tora. I Sverige är vi ju väldigt naturligt inställda till det här med nakenhet, vi lär oss i tidig ålder att det är ganska naturligt att vara naken, vi duschar med klasskamrater efter idrotten i skolan, vi byter om på gymmet, vi bastar osv
Jag hade inga problem med att föda barn helt naken medan dom flesta här har full mundering på sig och har allting som går övertäckt. För att inte tala om amning, då ska man minsann sitta under 10 filtar och scarfer så att ingen kan få syn på lite bröst, det vore ju katastrof!
Här i Australien får man lära sig i tidig ålder att nakenhet inte är acceptabelt! Man duschar inte efter idrotten i skolan utan man har sin sportuniform på sig hela den dagen man har sport och på gymmen finns det bara duschbås där man låser in sig om man ska duscha. Har pratat med Mark om det här och han har aldrig visat sig naken för nån av sina kompisar nånsin!
Mor- och farföräldrar tar illa upp om barnbarnen springer omkring nakna och det är nästan löjligt tabubelagt!

Mamma och jag var ju på kryssning med Marks mamma förra året, då när man hade duschat fick man stå kvar på toaletten och försöka klä på sig i ett ångigt och varmt rum på typ 1 kvadrat för att Marks mamma inte skulle känna sig obekväm, jättejobbigt för en nakenfis som mig som gillar att gå omkring halvnaken (bh och trosor) medan jag sminkar mig och blåser håret.
Jag förstår inte hur det kan skilja sig så mycket från land till land, har det att göra med att Australien fortfarande är ett väldigt religiöst land eller vad?

Jag vill ju gärna att Tora ska vara avslappnad i sin kropp och veta att nakenhet är något naturligt och ingenting att skämmas över (allt har ju sin plats givetvis) men vill ju så klart inte att alla andra barn ska tycka att hon och hennes familj är konstiga.

Hur ser ni på nakenhet i er familj/er vardag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar